Zwart en blauw

De meeste dames van SchilderlusT komen uit Rotterdam. Maar in Delft is natuurlijk ook genoeg te beleven. Dus ik heb de SchilderlusT uitgenodigd bij de Koninklijke Porceleyne Fles. Daar volgden we een tegel workshop. Dat bleek erg gezellig.

Voor we begonnen kregen we uitleg. Op een schoteltje zat wat inkt en in een kommetje zat water. We hadden twee kwasten: een ronde en eentje met een soort staartje: de trekker. De naam geeft het een beetje weg: de trekker is om lijnen te trekken. En de ronde is om in te vullen.

Lijntje

Nou denk je misschien: lijntje trekken, dat lukt wel. Vergeet dat maar! Het is beremoeilijk om een mooie, rechte, gelijkmatige en dunnen lijn te trekken. En dan moet-ie ook nog voldoende inkt bevatten. Je moet eerst je kwast helemaal verzadigen met inkt en dan zorgen dat-ie niet te nat is. Dan de kwast zowat verticaal houden. En dan heel lichtjes een lijntje trekken. Na een uurtje ging het redelijk.

Plaatje

We waren ingelicht: het is handig om van tevoren te bedenken wat je wilt schilderen. Dus wij haalden als echte profs onze schetsen tevoorschijn. De andere groepen zaten nog te denken toen wij al bezig waren. De organisatie had overigens ook handige plaatjes op voorraad die je met een soort carbon-techniek op je tegeltje of bordje kon overzetten. Voordeel is dan je dan een goede basis hebt die je ‘alleen maar’ met je verf hoeft over te schilderen.

Zwarte verf

Die verf was overigens zwart. Wat we op het tegeltje schilderden was dus ook zwart. We probeerden verschillende tinten grijs te maken. Maar ook dat is nog niet zo makkelijk. De scherf om op te oefenen was niet overbodig. Pas bij het bakken wordt de inkt blauw. Dat laten we aan de échte profs over.