Bewegende beesten

Als die beesten toch eens stil zouden staan, dan zou dieren tekenen niet zo heel moeilijk zijn. Maar ja. Ze bewegen dus. Veel. En vaak. En dan komen ze nooit meer terug in dezelfde pose. Dat was onze ervaring in Blijdorp.

We begonnen relatief simpel bij de flamingo’s. Die kunnen heel lang op één poot staan, dus poten tekenen lukte wel. Gewoon een lange verticale lijn en het lijkt al. Maar die lange halzen hielden ze niet zo stil. Dus het werd de snavel van de ene flamingo bij de ogen van een tweede, de halslijn van een derde en de kruin van nummer vier. Leuk opwarmertje.

Blubberlip

Toen begon het echte werk: de kamelen. Met alleen twee bulten tekenen ben je er niet. Het koste heel wat schetsen voor er iets herkenbaars uit kwam. Wist je dat kamelen eigenlijk hele smalle billen hebben? En een soort blubberlip? Merkwaardige beesten. Grappig: vrijwel elke ouder vroeg aan de kinderen: “Weet je wat er in de bulten zit?”. De meeste ouders zeiden dat er water in zit, een enkeling had het maar goed: vet.

Antilopen en bantengs

De antilopen waren echt veel te snel voor ons. Zoals we veel grappende vaders hoorden zeggen: “Antilopen – die zijn tegen lopen! Ha ha!” Nee, die zijn meer van het weglopen, zo bleek. Maar in dezelfde wei stonden bantengs, een rundersoort. Die waren wat trager. Nog steeds niet makkelijk. Hun voor- en zijaanzicht leek niet bij elkaar te passen.

Snel en druk

Even verderop zitten de kleine panda’s. Wat een prachtige dieren! Een schitterende rode vacht met een geweldig lange, dikke staart. Schetsen valt niet mee, want ook kleine panda’s zitten niet stil. En dan verstoppen ze zich ook nog eens in een boom. Een dame loste dat slim op: ze schetste de boom.

Bij de olifanten was het ons te druk, dus dat is bij één schets gebleven. Het was een ouwetje dat model stond, maar ze lijkt heel jong.

Eindelijk even liggen

Na een versnapering kwamen we bij de Mohrrgazelles uit. Aanvankelijk stonden die ook niet stil, maar na een tijdje gingen ze lekker liggen. Kijk, dat leverde fijn schetsmateriaal op. Jammer dat ze net niet een paar meter dichterbij lagen. Maar eindelijk kregen we herkenbare dieren op papier.