Letters tekenen

Iedereen die kan schrijven, kan ook tekenen. Want letters zijn kleine tekeningetjes. Als het zo snel gaat dat het haast automatisch is, dan noemen we dat: schrijven. En als je juist heel erg je best doet om mooie letters te tekenen, dan heet dat: Handlettering.

We begonnen met het leren kennen van de materialen. De spinnenwebben werden van de kroontjespennen gehaald en de verpakking van nieuwe brushtip stiften werden ontgrendeld. Eerste oefening: een rij eeee of uuuuu of iiii. Naar beneden duwen om een dikke lijn te krijgen en omhoog glijden om een dunne lijn te krijgen. Klinkt simpel, maar probeer ze maar eens allemaal hetzelfde te krijgen…

Daarna door met de andere letters van het alfabet. Er kwamen weer herinneringen boven van de basisschool en voor één van ons herinneringen van de lerarenopleiding. Die laatste had het snel te pakken, terwijl de rest nog zat te zwoegen om de letters mooi te krijgen. En toen moest de volgende stap nog komen: extra krullen en versiering.

Een spreuk handletteren

Toen we het eenmaal een beetje onder de knie hadden gingen we een mooie spreuk handletteren. Dé truc daarbij is om eerst de bladzijde op te maken. Dus eerst vakken tekenen waar die letters in komen. Dat kan een blok zijn, maar ook een rondje of een hartje of een kroon of iets anders toepasselijks. Lijnen trekken waar de letters tussen komen en lijnen erboven en eronder voor de langere letters. En dan met verschillende letters experimenteren. Blokletters of de zojuist geoefende krulletters. Open letters, dichte letters, schaduwranden, stippelen… er is veel mogelijk. En de resultaten waren dus ook zeer verschillend.

Respect

Dit was een grappige oefening die zowel oude herinneringen ophaalde als ons nieuwe dingen leerde. In ieder geval hebben wij nu meer respect voor mensen die echt mooie letters op borden kunnen tekenen.

Ik heb handlettering gebruikt voor mijn eigen nieuwjaarskaart. De letters heb ik in kerstboomvorm gegoten, dat is wel toepasselijk, toch?