De fotograaf en de tekenaars

Daguerre vond de fotografie uit in 1839. De eerste foto’s deden schilderijen na: portretten in driekwartprofiel, met de blik naar de kijker. Een eeuw later werden de foto’s juist heel fotografisch gemaakt. Met technieken die je met verf niet zo makkelijk kunt namaken. Dat leerden we van de Eregalerij van de Nederlandse fotografie, te zien in het Fotomuseum te Rotterdam.

Wat we ook leerden: een goede foto heeft een sterke compositie. Toen we dat eenmaal doorhadden zagen we overal driehoeken of cirkels, verdwijnpunten, voor- en achtergronden, donker- en lichtvlakken of bewegingslijnen. De link naar de schilderkunst is makkelijk gemaakt: ook een goed schilderij heeft een sterke compositie.

De foto’s

Vanwege de drukte gingen we naar de tentoonstelling van fotograaf Chas Gerretsen.  Een man met een interessant leven. Hij heeft oorlogsfoto’s gemaakt, persfoto’s en Hollywoodfoto’s. Het gaat hem om het verhaal achter de foto. Minder om de compositie, meer om de expressie.

 

De tekenaars

We gingen bij de foto’s zitten om te tekenen. Voor iedereen wat anders. Twee dames kozen de foto’s van de protesten in Chili. Ze wisten de expressie in de gezichten aardig te vangen. Ondanks het gedempte licht. Ze zagen de kleuren van de tekening pas toen we weer buiten stonden.

Wij gingen voor een hele grote foto zitten van de staatsgreep in Chili. Het fijne van zo’n zwart-wit foto is dat het licht/donker goed op papier over te brengen is. Dat geeft lekker veel expressie. Je kunt er daarna zelf kleur aan toevoegen.

De fotograaf

Toen we bijna klaar waren was er een Amerikaanse dame die helemaal verrukt was dat we zo zaten te tekenen. Of ze onze tekeningen op de foto mocht zetten. Of ze ons op de foto mocht zetten. En tegen de man naast haar: “zie je dat! Ze tekenen jouw foto’s!” De fotograaf zelf was wat verlegener, maar ik heb toch even met hem gepraat. Hij was wat ongemakkelijk met de tentoonstelling. Het gaat om de foto’s en het verhaal dat ze vertellen. Niet om hem.

En dat voel ik met Chas Gerretsen mee: het gaat mij om de tekeningen. Hoewel de tekenaars mij ook heel dierbaar zijn.