Digitale lus

Vanwege de Corona maatregelen konden we niet bij elkaar komen. Dus we zochten iets anders. Dat werd een web meeting. Zo konden we elkaar op veilige afstand toch zien en horen.

Op de afgesproken tijd floepte iedereen langzaam maar zeker de digitale ontmoetingsruimte binnen. De een met wat meer gemak dan de ander. Het was mooi om online contact te hebben. Iedereen mist nu toch al een week of drie de echte contacten. Maar we zijn gelukkig nog gezond.

Digitaal tekenen

Omdat we toch digitaal waren heb ik een digitaal tekenprogramma laten zien. Krita in dit geval. Ik heb het nut van lagen laten zien. Zo kun je er makkelijk een laag met wat hulplijnen maken. En even makkelijk er weer tussenuit halen. Of je kunt door lagen een andere volgorde te geven iets van de voor- naar de achtergrond laten springen. Dat lukt je in aquarel niet!

Heel handig is dat je de dikte van je lijnen exact kunt aangeven. Wil je 2,83 pixels dik? Geen probleem! Perfecte cirkels en ellipsen kun je maken. Ik geloof dat het een openbaring was dat een ellips eigenlijk een cirkel is waarvan de assen verschillende lengte hebben. Of beter: dat een cirkel een ellips is met even lange assen. Als je een cirkel in perspectief tekent heb je altijd een ellips!

Vlakken vullen

Vlakken vullen is super handig. (vakken vullen zou ook een goede vertaling zijn, maar heeft een negatieve bijsmaak…) Je selecteert een vak, ik bedoel vlak, kiest de vlakken-vul-tool, kiest een kleur, et voila. Ook verlopende kleuren is gelukt.

Kleurencirkel

Over die kleuren gesproken: We hebben elk jaar een lesje Kleurenleer. We kennen de kleurencirkel ondertussen heel goed. En het mooie van Krita is dat diezelfde kleurencirkel daar staat. Die gebruik je om de kleur van je digitale inkt te kiezen. Wil je daarna een complementaire kleur? Simpel: gewoon de kleur die er tegenover staat in de kleurencirkel!

Basiselementen

Zo mooi dat de onmisbare basiselementen ook in de digitale wereld weer gewoon terug komen: Kleurencirkel en contact met andere SchilderlusTigen.