Schilderen met licht

Glas in lood

Tekenen en schilderen is wat we graag doen. Maar heel af en toe doen we iets anders. Iets wat we nog nooit gedaan. Iets waarvan we wel eens willen weten hoe dat gaat. Iets creatiefs, maar zonder penseel, potlood, krijt of papier.

We togen naar Bleiswijk. In Atelier Eenvoud lagen de kleurige vormen al schitterend op ons te wachten. Dit werd een middagje glas in lood! Normaal gesproken ben je veel langer bezig. Maar Martin al veel had voorbereid. We hoefden geen ontwerp te maken en geen glas te snijden. Dat scheelt!

Ik moet zeggen dat een enkeling iets teleurgesteld was. Een eigen ontwerp is toch wel zo leuk. Dat kan daar ook, maar dan ben je wel even wat langer bezig. En er was gelukkig een ruime keuze uit mooie patronen.

We begonnen met het moeilijkste: het kiezen van een van de voorbeelden. En het glas dat we daar voor wilden gebruiken. Zo veel kleuren… We legden de stuken van onze keuze op een stuk ‘gewoon’ glas en liepen naar het raam. Dan zag je het effect. Misschien toch nog een andere? En dan die glimmers er in… Lastig hoor…

Martin gaf ons deskundige uitleg. Hij legde uit dat lood eigenlijk heel slap was. Dus als je iets ophangt, dan zakt het gewoon door de zwaartekracht langzaam naar beneden. Vandaar dat je niet zo maar elk ontwerp kunt maken.

Martin deed voor hoe we het glas in het lood moeten inpakken. Niet het lood om het glas vouwen, maar het glas in het lood duwen.

Daarna mochten we solderen. Martin deed het weer voor. Hij legde ook uitgebreid uit wat er allemaal mis kan gaan. En wat je kunt doen om te voorkomen dat je per ongeluk toch een gloeiend hete bout vast pakt. Daarna mochten we zelf. Ik vond het leuk om weer eens te doen. Eerst het lood om alle glasstukken vast zetten en daarna alle stukken aan elkaar. Martin nam voor iedereen de tijd en hielp waar nodig met tips, trucs en een helpende hand.

Het resultaat is fantastisch. Iedereen heeft een geheel eigen raamhanger. Allemaal anders, allemaal uniek. Niet te vergelijken met een tekening of schilderij. Wel zo makkelijk om op te hangen.