Snelle losse schetsen

Kun je een lammetje tekenen? Niet? Wedden van wel? De oefeningen van vandaag waren erg goed om los te komen. Los van de gedachte dat je het niet kan. En los van de gedachte dat het helemaal precies moet, dat het in één keer een perfect kunstwerk moet worden.

We gingen schetsen. We hoefden niet bang te zijn om duur papier te verprutsen. We hadden namelijk een grote hoeveelheid oud behangpapier. En we konden dikke lijnen en vlakken maken. We hadden namelijk lekker veel houtskool bij ons.

teken wat je ziet

De eerste opdracht was: schets het beeldje. Binnen één minuut. Het gansje was prima te doen, maar de vogel, dino en salamander waren wat lastiger. Dat hing heel erg af van je positie. Keek je naar de zijkant, dan ging het wel. Maar keek je er recht op, dan had je verkortingen, en liepen de verhoudingen snel scheef. Maar goed, met maar één minuut moet je daar niet te lang over nadenken. Gewoon tekenen wat je ziet. En dan valt het toch vaak op zijn plaats.

Daarna kregen we twee schelpen. De makkelijke deden we in 30 seconden. En dat ging! De moeilijke in twee minuten. En dat eh… nou ja, als je weet wat het voor moet stellen…

Spelletje

Thee bijgeschonken en door naar de laatste opdracht. Eigenlijk een spelletje. In 30 seconden een schets maken. Uit een bakje trokken we een categorie, bijvoorbeeld een bloem, of iets groens, of iets uit de keuken. Dat moesten we dan schetsen. Nog steeds op behangpapier. Nog steeds binnen 30 seconden. En liever niet iets wat een ander ook schetst. Maar dat weet je pas als je klaar bent, want in 30 seconden een kikker schetsen is nog best lastig. En daarna kijken wat de ander had. Geloof het of niet, maar dat was vaak verrassend herkenbaar.

Iedereen kan schetsen

Het was ontzettend leuk om te doen. En ook heel mooi om te zien wat er allemaal voor leuke schetsen uit kwamen. Je hebt weinig tijd, dus je concentreert je op de hoofdzaken. En dan blijkt dat we allemaal dingen kunnen tekenen, waarvan we niet wisten dat we het konden. Een tandem, een salontafel, een step of een lammetje.