Vogels en bloemen

Bloemen zijn dankbare schildersmodellen. Ze blijven netjes in dezelfde pose staan. En als ze iets te breed of te lang zijn geworden, blijven ze herkenbaar als bloem. Nooit gezeur, altijd mooi resultaat. Vandaar dat we elk jaar naar Jeanne gaan, want zij heeft een prachtige bloementuin.

Vroeger tekende ze zelf mee, maar tegenwoordig vindt ze het leuker om haar oude vriendinnen, en soms ook een paar nieuwe, te verwennen. En dat deed ze: eerst een fantastische lunch, daarna thee met verveine uit eigen tuin.

bloemen

En wat voor een tuin! We kwamen in het juiste seizoen, want waar we ook keken, overal stond wel iets uitbundig te bloeien. Geraniums die zo diep rood zijn dat je er in kunt verdrinken. Vingerhoedskruid waar bijen helemaal in weg kunnen kruipen. Fuchsia’s in het teerste roze en geel. Verbena’s in soorten en maten en kleuren. En dan ook nog hier en daar een bonsai boompje, voor wie van al die bloemenpracht nog geen inspiratie genoeg krijgt.

Vogels

Midden in de tuin staat een grote walnotenboom. Daar heeft Jeanne nog wat pinda’s in opgehangen, voor de vogels. En hoewel we er vlak bij zaten, gingen de roodborstjes, koolmeesjes en pimpelmeesjes er gewoon lekker van smullen. En één van die lieve beestjes liet wat vallen… op het witte jasje van Betty. Snel schoongemaakt. Betty keek nog eens omhoog: aha, een kraai. Dat zal de boosdoener zijn geweest! Maar nee, die bleek van plastic, bedoeld om de duiven te verjagen. (Wat overigens niet werkt.)

Bloemen portret

Gelbrich heeft begonia’s getekend. Ze pakte het anders aan dan normaal. Eerst even rustig zitten en kijken. Hoe zit zo’n bloem nu eigenlijk in elkaar? Uit de steelaanzet van elk blad komen ook twee bloemen. Eentje met een pikkie, en eentje zonder. Elke bloem heeft twee buitenste bloemblaadjes die aan de buitenkant roze zijn, en twee binnenste bloemblaadjes die geheel wit zijn. Daarna is ze pas gaan tekenen. Waarbij ze ook nog eens rekening hield met het uitsparen van al dat wit. En al dat kijken heeft geholpen, want het was een bijzonder geslaagd portret van de begonia.

Vogel portret

Ik teken vaak bloemen – daar wordt ik vrolijk van – dus ik liep al naar het vingerhoedskruid, toen ik getok hoorde. Ach ja, Jeanne heeft kippetjes. Maar dat is leuk om te tekenen! Ik zette mijn stoel bij het hok en de kippen vluchten weg. Oké, dan teken ik toch eerst wat bloemen? Er terwijl ik rustig deed alsof ik de kippen niet in de gaten hield, kwamen ze schoorvoetend en zacht tokkend weer in zicht. Toen Jeanne ook nog wat vers voer neer legde, wat het helemaal makkelijk tekenen. Nou ja, makkelijk… die modelletjes zitten dus níet stil!