Frottage en de zin van het leven

Van tafelkleed naar bloementekening

Het klinkt sjiek: frottage. Is het een soort fromage? Of met papier frummelen? Nee, het is letterlijk wrijving: Als je een vel papier op een stuk (ruw) hout legt, en je gaat er dan met houtskool, krijt of potlood overheen, dan zul je de nerven op het papier zien. Dat kun je goed gebruiken om bomen te tekenen, want de schors heeft een vergelijkbare textuur.

Ik had mijn best gedaan een leuke verzameling met textuur mee te nemen: een plankje, rieten mandje, ribbelkarton, keukengerei met ribbels en nog veel meer. Mijn rugzak was helemaal vol. Maar het leukste lag gewoon bij Liesbeth op haar tafel: een nogal kitscherig plastic tafelkleed met bloemenreliëf! Die is door ons meteen gebruikt. Ook haar onderzetters deden het goed.

Diep

We ontdekten dat frottage lekker snel werkt, en dat het ook heel ontspannend is om te doen. We kwamen al wrijvend zelfs tot diepe gesprekken over de zin van het leven en waarom je wel/niet tot een bepaalde religie aangetrokken zou zijn. Iets met behoefte aan mystiek en veiligheid, en het heeft vast ook iets met je kinderjaren te maken.

Ondertussen werkten we lekker verder. Agaath maakte een boslandschap en was heel blij dat ze al die priegeltakjes heel makkelijk kon frotten met een stuk hout onder haar papier. De rest vulde ze zelf aan. Gelbrich had iets vergelijkbaars met een boom, waar we in de schors het tafelkleed van Liesbeth herkennen. Ze had nog tijd over om een tekening te maken die als pakpapier gaat dienen. Liesbeth zelf ging los op haar stenen- en schelpenverzameling. Hermien maakte een stevige frottage, om er achter te komen dat de achterkant eigenlijk mooier was: het patroon was er helemaal in gedrukt. Ook het experiment om een papiertje over een doos pastelkrijtjes te leggen en dan te wrijven was leuk gelukt. Ze kreeg een mooi wit vel met keurige rechte staafjes van alle kleuren.

Conclusie

Wat hebben we geleerd: Conté en potloden werken het best, pastel gaat ook, maar daar krijg je vieze vingers van. Je papier moet je proberen op dezelfde plaats te houden tijdens het frotten. Potloden e.d. zo vlak mogelijk houden, krijt gewoon op z’n kant wrijven. Gebruik niet te dik papier en mors er geen water op…