3D schilderen

Wat hebben een kikker, olifant, poes en T-rex met elkaar gemeen? Hetzelfde als een spinosaurus en vissen: Daar kun je leuke beeldjes van krijgen die zich prima laten beschilderen. En dat hebben we gedaan.

De basis

Maar voor het zo ver is: de beeldjes moesten van een grondverfje worden voorzien. Gesso is geschikt. Maar ik kwam er snel achter dat één laagje niet genoeg was. En ook dat je met schuren tussendoor de vorm toch wel iets gladder kunt krijgen. En als ik dan toch bezig was, ook nog wat plamuur er tegen aan. Kortom, er zaten al heel wat – leuke – uurtjes in voordat we aan het schilderen gingen.

De verf

We hadden plakkaatverf van mindere kwaliteit, en die deed ’t niet zo goed. We hadden acrylverf van goede kwaliteit. Dat was een stuk fijner. Niet te nat maken, dan kreeg je het aardig egaal, en dan droogde het ook sneller. Wat handig is als je er nog een laagje over wilt zetten.

De fantasie

Je kon natuurgetrouw, of met fantasie aan de slag. De vissen zijn naar een plaatje geschilderd en zien er heel echt uit. De kikker heeft een bijna echte huid gekregen, compleet met vlekken en ‘puisten’. Maar welke kleuren dino’s vroeger hadden, weten we eigenlijk niet goed, dus daar hebben we gewoon gedaan wat wij leuk vonden. De olifant zit er tussen in: Een natuurlijke olifant met fantasie kleedjes op zijn rug en kop.

De afwerking

Om het af te maken kan er nog een beschermend laklaagje over. Geeft meteen een mooie glans. De poes ging er hierdoor ineens als porselein uit zien. Maar een olifant glanst niet, dus die houden we zo.

De conclusie

Omdat de vorm al vast ligt kun je de fantasie er op los laten, het resultaat is eigenlijk altijd goed. Het gaat sneller dan je denkt, het wachten tot de laagjes droog waren viel eigenlijk wel mee. Hoewel, we hebben de föhn er nog even bij gehaald om de beeldjes te drogen voor vervoer. En het was weer ouderwets gezellig.

Tot slot

Wat hebben een konijn en paard met elkaar gemeen? Nou, die staan nog klaar om beschilderd te worden.