Reflecties in aquarel met Arabische gom

Arabische gom. Dat is eigenlijk het bindmiddel in aquarelverf. Je kunt er leuke grapjes mee uithalen. Je kunt het bijvoorbeeld als een soort vernis over je aquarel smeren. Als je wat Arabische gom door je verf mengt, wordt het wat gladder, stroperiger en glimmender. En als je het later weer wilt weghalen, gaat het een stuk beter dan zonder de gom. We hebben dit allemaal geprobeerd – met meer en minder succes.

Door naar de ‘reflecties’: Hiervoor moet je eerst het deel van het papier nat maken waar je het ‘water’ wilt schilderen. Dan strijk je er Arabische gom overheen. Vervolgens tip je er wat aquarelverf op, en zie… de verf loopt uit. Het pigment vormt mooie veertjes. Erg leuk om boompjes of gras mee te maken.

Onze experimenten vielen wisselend uit. De ene keer hadden we te veel water, de andere keer te weinig. Of te weinig pigment aan onze kwast. Of bobbelig papier. Maar al doende ging het steeds beter. Met geweldig leuke resultaten.