Vogels tekenen

Ja hoor, mijn auto is kapot. En met een tere opgezette vogel de RET nemen is géén goed idee. Wat nu? Geen reserve-vogel, geen leen-auto. De gastvrouw wist raad: verplaatsen naar mijn huis. Dat bleek eigenbelang: ze was haar huis aan ‘t opruimen, maar dat hoefde dan niet meer…

Maar het bleek goed uit te pakken. Ik kon alle vogelboeken laten zien we we thuis hebben. Een plank vol! Ik kan de opgezette buizerd mooi ophangen. Er hangen sowieso etsen van oehoes in huis. Manlief kon zijn vogelkennis etaleren. Kortom het was een heerlijke vogel-sfeer.

Vogelkenmerken

In mijn inleiding heb ik verteld waar vogelaars op letten als ze vogels aan het spotten zijn. Zo is er een belangrijk verschil tussen de oogstreep en de wenkbrauwstreep. Veel vogels hebben dat. De snavel kan heel klein zijn, of enorm groot. En de verhouding tussen kop, hals, romp, staart, poten en vleugels zijn natuurlijk van belang.

In het tijdschrift Vogels zat vorig jaar de serie ‘Tekenen met Erik’. Daar werd ook heel leuk uitgelegd hoe je bepaalde vogels kunt tekenen en uitwerken in aquarel.

Aan de slag

De dames waren geïnspireerd en iedereen heeft een of meer vogels gemaakt.

Behalve ik – te druk met thee schenken, koekjes en paaseitjes klaarzetten, bekertjes water of oude kranten regelen. En omdat ik natuurlijk met mijn priegelstijl nog lang niet klaar ben met die enorme buizerd. Toen bleek het laatste voordeel van het verplaatsen van de bijeenkomst: omdat het bij mij thuis is, kan ik net zo lang aan de buizerd werken als ik zelf wil!